Sanat Tarihi

(Oryantasyon)

1994 yılında Arkeoloji ve Sanat Tarihi, 1999 yılında ise Sanat Tarihi Bölümü adı ile faaliyete geçen bölümümüz, üç profesör, bir doçent, bir doktor öğretim üyesi ve üç araştırma görevlisi olmak üzere toplam sekiz öğretim elemanından oluşmaktadır. 4 yıllık Lisans programına ek olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Bölümün amacı çok yönlü bir yaklaşımla, öğrencilerin gerek mesleki ve gerekse bireysel anlamda gelişmeleri için mümkün olan en iyi eğitimi almalarını sağlamaktır. Dersliklerimizin tamamı, internet bağlantılı olup yansıtım, bilgisayar gibi teknik cihazlarla donatılmıştır. Mezunlarımız, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdareler bünyesinde oluşturulan KUDEB (Koruma Uygulama Denetleme Birimi) komisyonları ve T.B.M.M. ’ye bağlı Milli Saraylar Dairesi ile özel mimarlık şirketlerinin restorasyon bölümlerinde iş imkanları bulmaktadır. Lisans programımızda 2011 yılından itibaren ikinci öğretime de öğrenci kabul edilmektedir.
Genel Bilgiler
Programımızdan mezun olmak için 240 kredilik ders tamamlanması gerekmektedir. Bu kredilerden bazıları zorunlu bazıları seçmeli derslerden başarılı olarak kazanılır.
Bölümümüz lisans eğitiminde dersler dönemlik olarak sunulur. Her eğitim öğretim yılında güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıl vardır. Bir yarıyıl genellikle Ders kayıt+14 hafta ders dönemi+ Yılsonu sınav dönemi olarak ilerler. Tarihler Akademik Takvimde belirtilir.
Devamsızlık:
Öğrencilerin derslere devam zorunluluğunun sınırı, teorik derslerde en az % 70, uygulamalı derslerde ise en az %80’dir. Dönem sonunda devamsız öğrenciler Dekanlığa bildirilir ve sisteme devamsız olarak işaretlenir. Devamsızlık durumunda öğrenci yılsonu sınavlarına girme hakkını kaybeder. OBİSİS üzerinde devam durumlarınız her ders için şu şekilde gösterilmektedir: G (devam gerekli), D (devamsız- devamdan kalmış), ve M (devamdan muaf).
Dersler:
Derslerimiz zorunlu ve seçmeli olarak iki tipte yürütülmektedir. Zorunlu dersler öğrencinin mezun olması için başarması şart olan derslerdir.
Seçmeli dersler belirli paketler çerisinde sunulur. Paket içerisinde yer alan derslerin kredileri eşittir. Eğitim planında ilgili yıl ve dönemdeki seçmeli ders paketinden öğrencinin dönemlik olarak alması gereken 30 krediyi tamamlayacak şekilde ders seçimi gerçekleştirilir.
Ders Kaydı:
Her dönem öğrenciler almaları gereken dersleri akademik takvimde belirtilen zaman diliminde OBİSİS üzerinden seçerler ve danışmanlarına onaya gönderirler. OBİSİS programı alınması gereken dersleri mavi, başarılı olunan dersleri yeşil, başarısız olunan dersleri ise kırmızı renkle göstermektedir. Öğrenci ilgili yıl içerisinde alması gerekli olan dersleri belirli önceliklere göre seçer. Kalınan ders veya alttan alınan derslerin seçilmesi önceliklidir. Kendi döneminde derslerine kaydolan öğrenci uygun olması durumunda üst sınıftan ders seçebilir. Danışmanların bu konuda uyarı ve yönlendirmelerine dikkat etmek gerekir.
Seçmeli derslerden dönem içerisinde açılan dersler ders kayıt döneminde danışmanlarca öğrencilere bildirilir. Bu dersler arasında öğrenciler ilgi ve ihtiyaçlarına göre ders seçimi yapar.
Kalınan seçmeli derslerden bir sonraki yıl ders kaydı haftasında açılmayanlar olabilir. Bu durumda sistem sizlere yerine alınabilecek ders tablosu göstermektedir. Bu tabloda kalınan ders yerine ilgili paketten ve yıldan ders almak önemlidir.
Ders kayıt ve ekle sil haftalarında danışmanların öğrencilere mesaj gönderebileceği, ders kayıtlarında hatalar olabileceği veya değişiklikler gerekebileceği unutulmamalı ve düzenli aralıklarla ilgili mesajlar kontrol edilmelidir. Ders kayıtları onaylandıktan sonra da değişiklik gerekebilmektedir.
Danışman Kimdir?
Danışmanlar, eğitim öğretim ile ilgili öğrencileri yönlendirecek kişilerdir. Ders kaydı döneminde alınan derslerle ilgili öğrencileri yönlendirir. Ders kaydı dışında ise öğrencilerin yaşayabileceği sorunlarda başvurulması gereken kişidir. Ayrıca danışmanlar bölüm başkanlığı ve öğrenci arasındaki iletişimi sağlar.
Ofis (Danışma) Saatleri
Bölümümüzde görev alan öğretim elemanlarının her biri haftanın belirli gün ve saatinde öğrenciler için danışma saatleri ayarlamaktadır. Bu saatler danışmanlıklardan farklı olarak her hangi bir konuda görüş almak veya sorunlarınızı aktarmak amacıyla kullanılabilir. Danışma saatleri ofis kapılarındaki programlarda veya ders izlencelerinde belirtilir. Gerekli hallerde e-posta yoluyla da iletişime geçilebilir.
Sınavlar
Sınavlar ders değerlendirilmesinin vazgeçilmez öğelerindendir. Yaygın formu ara dönem (vize) ve yılsonu (final) sınavları şeklindedir. Ancak kimi derslerde ödev, proje, sunum gibi değişik yöntemlerle ders değerlendirilmesi yapılabilir. Değerlendirilme şekli dönemin başında öğrencilere bildirilir. Öğrencilerin derse katılımı burada önem arz etmekte olup özellikle önceki dönemlerden başarısız olunan ve devam zorunluluğu bulunmayan derslerde gerekliliklerden haberdar olmak öğrencilerin sorumluluğundadır.
Yarıyıl (vize) sınavlarının tarihi Fakülte Yönetim Kurulunca duyurulur. Genellikle 8. 9. Hafta sınavlara ayrılsa da o yılki özel durumlar ve resmi tatiller göz önüne alınarak bu durum değişiklik gösterebilir. Sınav haftasında derslere ara verilebilir, ya da dersler ve sınavlar bir arada yürütülebilir.
İntibak
Herhangi bir yükseköğretim kurumunda başarılı olduğu derslerden muaf tutulmak isteyen öğrenciler, kayıt yaptırdıkları yarıyılın ilk iki haftası içinde başvurmaları hâlinde, ilgili yönetim kurulu kararıyla bu derslerden muaf tutulabilir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na gerekli belge ya da belgelerle başvurarak kayıt açtıran öğrenciler  OBİSİS üzerinden muaf olmak istedikleri dersleri sisteme girerek başvurularını komisyon onayına gönderirler. Ders içerikleri ve not durum belgesinin sistemde belirtilen intibak komisyonu üyelerine ulaştırılması gerekmektedir. Öğrencinin muaf olduğu dersler dikkate alınarak hangi yarıyıla intibaklarının yapılacağına ilgili yönetim kurulu karar verir. Birimler muafiyet ve intibak usul ve esaslarını belirleyebilirler.
Yaz Okulu
Her yıl Bahar dönemi sonunda Senato tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda yaz okulu açılıp açılmayacağı bölümler tarafından belirlenir. Yaz okulu açan bölümler, doğrudan sunulacak derslerin listesini veya ön başvuru yoluyla azami sayıya ulaşarak açılabilecek dersleri ilgili alanlarda duyurur. Eğitim-öğretim yılı sonunda yaz okulu açılmaması durumunda ise öğrencilerin farklı üniversitelerin yaz okulundan yararlanabilmelerine olanak sağlanır. Yaz okulunda ders alınabilecek farklı üniversiteler bölümler tarafından belirlenir.  Belirtilen üniversitelerin yaz okullarında açılacak derslerin programımız müfredatında karşılığı olması durumunda alınacak dersin bölümümüzde karşılık geldiği dersi gösterir bir protokol hazırlanır. Bu belge diğer üniversitede dersten başarılı olunması durumunda intibak sağlanması için gereklidir