Tarih

(Oryantasyon)

Tarih Bölümü, 1986 yılında kurulmuş olup, 1989-1990 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini almaya başlamıştır. İlk mezunlarını ise 1993 yılının Temmuz ayında vermiştir. İkinci öğretim programı, 1992-1993 eğitim-öğretim yılında açılmıştır. 500’ü aşkın öğrenci öğrenimine devam etmektedir. Halen 6 Profesör, 6 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi, 4 Araştırma Görevlisi ile eğitim-öğretim ve akademik faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bölümde temel tarih bilgilerinden: siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, dinî ve askerî konuları içeren bilgiler verilmektedir. Bunun yanı sıra, ulusal tarihimiz açısından kaynak dil durumunda olan Osmanlıca öğretimine lisans ve lisansüstü programlarda yer verilmektedir. Tarih Bölümünün amacı, geleceğin tarih uzmanlarının modern araştırma teknikleriyle donatılarak bu tekniklerin uygulanmasını sağlamak, çağdaş yöntemlerle hazırlanmış çalışmalara zemin hazırlamaktır. Ayrıca bilimsel ve çok boyutlu düşünebilen öğrenciler yetiştirmek, bilimsel araştırma ve kaliteli bir eğitim için teşvik edici unsurlar oluşturmak, öğrencilere tarih biliminin temel kavramlarını vererek bilgi ve bilgiye ulaşım yollarını kazandırmak temel hedefler arasında yer almaktadır.
Öğretim programının esasını, Eskiçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi’ne ait lisans dersleri oluşturmaktadır. Lisans dersleri, öğrencilerimize tarih biliminin temel esas ve bilgilerini kazandırmayı amaçlayan bir anlayışla yürütülür. Bölümümüzde genel tarih konularına paralel olarak Kayseri ve Yöresi Tarihi Araştırma Merkezi’nde (KAYTAM) yerel tarih çalışmaları da yapılmaktadır. Programdan mezun olmak için, her öğrencinin en az 240 AKTS -120 kredi gerekmektedir.
Ayrıca Bölümümüzde, özelliğine göre bazı dersler teorik anlatımın yanında dia, arşiv belgesi, harita gibi yardımcı malzeme ile de desteklenmektedir. Osmanlıca yazı dili, gruplar halindeki öğrencilere, hem matbu ve hem de arşiv belgelerini anlayabilecek düzeyde okutulmaktadır. Lisans ve lisansüstü program öğrencileri, bölümdeki 6020 ciltlik ihtisas ve seminer kütüphanesi ve çeşitli teknik malzemelere (slayt, tepegöz, projektör, bilgisayar, video) sahip bulunan görsel dershanelerden faydalanma ve araştırma olanaklarına sahiptirler.
İş Olanakları
Erciyes Üniversitesi Tarih Bölümü pedagojik formasyon lisansı ile tarih öğretmenliği yapabilecek, bakanlıklar, Osmanlı arşivleri ve diğer kamu kuruluşlarında çalışabilecek nitelikli eleman yetiştirmeye yönelik bir programla 4 yıllık eğitim sonunda lisans derecesi vermektedir.
Lisans düzeyinde akademik tarihçilik yapmaya aday, lisansüstü eğitimde de tarih biliminde araştırmacı olabilecek gençler mezun etmek bölümün amaçları arasındadır. Programımız, mezuniyet sonrasında akademik alanın yanı sıra öğretmenlikte, medyada, diplomaside, özel ve devlet sektörlerinde kariyer yapmak isteyen öğrencilere yöneliktir. Mezunlarımız geleceğin aydınları, tarih uzmanları olacaktır.
Genel Bilgiler
Programımızdan mezun olmak için 240 kredilik ders tamamlanması gerekmektedir. Bu kredilerden bazılar zorunlu bazılar seçmeli derslerden başarılı olarak kazanılır.
Bölümümüz lisans eğitiminde dersler dönemlik olarak sunulur. Her eğitim öğretim yılında güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıl vardır. Bir yarıyıl genellikle Ders kayıt+14 hafta ders dönemi+ Yılsonu sınav dönemi olarak ilerler. Tarihler Akademik Takvimde belirtilir.
Devamsızlık:
Öğrencilerin yapılan derslerin %70’ine devam zorunluluğu vardır. Dönem sonunda devamsız öğrenciler Dekanlığa bildirilir ve sisteme devamsız olarak işaretlenir. Devamsızlık durumunda öğrenci yılsonu sınavlarına girme hakkını kaybeder. OBİSİS üzerinde devam durumlarınız her ders için şu şekilde gösterilmektedir: G (devam gerekli), D (devamsız- devamdan kalmış), ve M (devamdan muaf).
Dersler:
Ders tipler olarak zorunlu ve seçmeli dersler vardır. Zorunlu dersler öğrencinin mezun olması için başarması şart olan derslerdir.
Seçmeli dersler belirli paketler çerisinde sunulur. Eğitim planında ilgili yıl ve dönemdeki seçmeli ders paketinden belirtilen kredide ders tamamlanır. Paket içerisinde hangi dersin alındığı değil, paket kredisinin tamamlanması gereklidir.
Ders Kaydı:
Her dönem öğrenciler almaları gereken dersleri akademik takvimde belirtilen zaman diliminde OBİSİS üzerinden seçerler ve danışmanlarına onaya gönderirler. OBİSİS programı alınması gereken dersleri mavi, başarılı olunan dersleri yeşil, başarısız olunan dersleri ise kırmızı renkle göstermektedir. Öğrenci ilgili yıl içerisinde alması gerekli olan dersleri belirli önceliklere göre seçer. Kalınan ders veya alttan alınan derslerin seçilmesi önceliklidir. Kendi döneminde derslerine kaydolan öğrenci uygun olması durumunda üst sınıftan ders seçebilir. Danışmanların bu konuda uyarı ve yönlendirmelerine dikkat etmek gerekir.
Seçmeli derslerden dönem içerisinde açılan dersler ders kayıt döneminde danışmanlarca öğrencilere bildirilir. Bu dersler arasında öğrenciler ilgi ve ihtiyaçlarına göre ders seçimi yapar.
Kalınan seçmeli derslerden bir sonraki yıl ders kaydı haftasında açılmayanlar olabilir. Bu durumda sistem sizlere yerine alınabilecek ders tablosu göstermektedir. Bu tabloda kalınan ders yerine ilgili paketten ve yıldan ders almak önemlidir. Emin olmadığınız durumlarda danışmanınıza sormaktan çekinmeyin.
Ders kayıt ve ekle sil haftalarında danışmanlarınızın size mesaj gönderebileceğini, ders kaydınızda hatalar olabileceğini veya değişiklikler gerekebileceğini unutmayın ve düzenli aralıklarla ilgili mesajları kontrol edin. Ders kayıtlarınız onaylandıktan sonra da değişiklik gerekebileceğini unutmayın.
Danışman Kimdir?
Danışmanlarınız eğitim öğretim hayatınızla ilgili sizleri yönlendirecek kişilerdir. Ders kaydı döneminde aldığınız derslerle ilgili sizleri yönlendirir. Ders kaydı dışında ise yaşayabileceğiniz sorunlarda başvurmanız gereken kişidir. Bölüm başkanlığı ve öğrenci arasındaki iletişimi sağlar.
Ofis (Danışma) Saatleri
Fakültemizde görev alan öğretim elemanlarının her biri haftanın belirli gün ve saatinde öğrenciler için danışma saatleri ayarlamaktadır. Bu saatler danışmanlıklardan farklı olarak her hangi bir konuda görüş almak veya sorunlarınızı aktarmak amacıyla kullanılabilir. Danışma saatleri ofis kapılarındaki programlarda veya ders izlencelerinde belirtilir. Gerekli hallerde eposta yoluyla soru sormaktan çekinmeyin.
Sınavlar
Sınavlar ders değerlendirilmesinin vazgeçilmez öğelerindendir. Yaygın formu ara dönem (vize) ve yılsonu (final) sınavları şeklindedir. Ancak kimi derslerde ödev, proje, sunum gibi değişik yöntemlerle ders değerlendirilmesi yapılabilir. Değerlendirilme şekli dönemin başında sizlere bildirilecektir. Derse katılımınız burada önem arz etmektedir. Özellikle önceki dönemlerden başarısız olduğunuz ve devam zorunluluğunuzun olmadığı derslerde değerlendirilmenin nasıl yapılacağına dikkat ediniz. Gerekliliklerden haberdar olmanın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın.
Yarıyıl (vize) sınavlarının tarihine Fakülte Yönetim Kurulunca karar verilip duyurulur. Genellikle 8. 9. Hafta sınavlara ayrılsa da o yılki özel durumlar ve resmi tatiller göz önüne alınarak bu durum değişiklik gösterebilir. Sınav haftasında derslere ara verilebilir, ya da dersler ve sınavlar bir arada yürütülür.
İntibak
Önceki öğrenimlerinizde başarılı olduğunuz dersleri saydırmak için intibak kaydı açtırmanız gerekmektedir. İş akışı olarak Öğrenci İşleri Başkanlığı’na başvuruda bulunup, not durumunuzu ve not bareminzi gösterir belge ya da belgelerle kayıt açtırmanız gerekmektedir. Daha sonra OBİSİS üzerinden muaf olmak istediğiniz dersleri sisteme girip onaya göndermelisiniz. Ders içerikleri ve not durumunuzu gösterir belgeleri sistemde belirtilen intibak komisyonu üyelerine ulaştırmanız gerekmekte. Komisyon toplanıp karar verdikten sonra OBİSİS üzerinden intibak raporuna ulaşabilirsiniz.
Yaz Okulu
Bahar dönemi sonunda bölümler yaz okulunda derslerin açılıp açılmayacağına veya açılacaksa bunların hangi dersler olacağına dair karar verirler ve ilgili yerlerde bu kararlar duyurulur. Ders almak isteyen öğrencilerden ön başvuru yapmaları istenilebilir. Başvuru sayısına göre dersin açılıp açılmayacağı belirlenip duyurulur.
Başka üniversitelerden ders almak öncelikle bölümünüzün kabul ettiği üniversiteler listesi incelenir. Kabul gören üniversitelerden alınmak istenen ders ve kendi bölümünüzde alınacak derse karşılık gelen dersi gösterir bir protokol bölümünüz tarafından hazırlanır. Bu belge diğer üniversitede dersten başarılı olmanız halinde intibakınızın sağlanması için gereklidir. Aldığınız derslerden başarılı olmanız halinde üniversitemize gelip intibak işlemlerini başlatmanız gerekmektedir.
Disiplin
Disiplin yönetmeliğinde belirtilen olumsuz davranışların tespiti halinde ilgili yönetmelik hükümlerince disiplin soruşturulması açılacaktır.