Sanat Tarihi

(Program Yeterlilikleri)

Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi

1.Alanındaki bilgileri içeren ders kitapları ve diğer kaynaklarla desteklenen bilgilere sahip olma, sahip olduğu bu bilgileri yazılı ve sözlü olarak aktarabilme, edindiği bilgiyi alanında kullanabilme.
 
2.Sanat Tarihi araştırma yöntem ve teknikleri vasıtasıyla bir eserin öz niteliklerinden yola çıkarak o eseri analiz edebilme ve dönemin genel özelliklerini ayırt ederek farklı eserler arasında bağlantı kurabilme ve yorum yapabilme.
 
3.Sanat Tarihi alanında kültürel mirasın evrenselliğine inanarak kültürlere ve değerlere eşit mesafede olabilme, çeşitli coğrafyaların uygarlık ve kültürleri arasında bağlantı kurabilme.
 
4.Farklı dillerde yer alan epigrafik ve paleografik yazıları okuyabilme ve disiplinler arası çalışma yaparak çözümleyebilme.
 
5.Bilgiye ulaşma yollarını kullanarak bilimsel düşünme becerisi kazanabilme.
 
6.Alan çalışmalarında arazinin yapısına uygun bir çalışma sistemi ile plan, kesit, izdüşümü gibi teknikleri kullanarak çizim yapabilme ve alanı ile ilgili belgeleme, restitüsyon ve restorasyon yöntemlerini uygulayabilme.
 
7.Günümüzde karşılaşılan problemlerden yola çıkarak geçmiş ve bugün arasında bağlantı kurup, geleceğe dair ‎çıkarımlarda bulunabilme ve yaşam boyu öğrenmeyle ilişkili olarak kendini sürekli yenileyebilme.
 
8.Sanat Tarihi araştırma yöntem ve teknikleri ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme ve kütüphane, arşiv, internet gibi kaynaklardan yararlanma biçimini öğrenerek alanı ile ilgili gelişmeleri takip edebilme.
 
9.Kültür varlıklarını koruma ve onarma ile ilgili edindiği bilgileri çağdaş gereksinimler doğrultusunda uygulayabilme, ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde çalışma disiplini sağlayabilme.
 
10.Sanat eserlerinin ortaya çıkarılması, müze ve sergi gibi topluma açık ortamlarda sergilenmesine yönelik yöntemleri bilme ve uygulayabilme.
 
11.Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi geliştirebilme.
 
12.Kendi çalışma alanı dışındaki yardımcı disiplinlerden yararlanabilme ve disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
 
13.Tarih öncesi devirler dâhil, Doğu, Batı ve Çağdaş Sanatlar ile Türk İslam Sanatlarına ait mimari, resim ve heykel konularında bilgi edinme ve değişen üslupları tanıyabilme.
 
14Seramik, halı-kilim vb. dokumalar, minyatür, hat, çini, maden, kalem işi, sikke vb. başlıca Sanat Tarihi konularında bilgi edinebilme.