Ortak Seçmeli Dersler


Ortak Seçmeli Dersler (OSD) nedir?

Ortak Seçmeli Dersler, Kalite ve Akredistasyon kapsamında Fakültemizde yer alan tüm programların (bölüm ve anabilim dallarının) katkılarıyla öğrencilerin birincil bölüm/anabilim dalı haricinde diğer sosyal bilimlerden yararlanması amacıyla oluşturulmuş seçmeli derslerdir.

 1.Ortak Seçmeli Dersler zorunlu mu, seçmeli midir?

Ortak Seçmeli Dersler’deki tüm dersler seçmelidir. Ancak öğrencilerin “zorunlu” ve “seçmeli” ders konusunda kafası karışmaktadır. Seçmeli ders demek, öğrencinin belirli ders grupları içinden seçerek almak zorunda olduğu, paket içi derslerdir. Öğrenciler Ortak Seçmeli Dersler içinde yer alan derslerden güz döneminde 1 (bir), bahar döneminde 1 (bir) olmak üzere toplamda 2 (iki) ders seçmelidir. Öğrenciler güz ve bahar dönemlerinde seçtiği dersleri başarıyla tamamlamaları durumunda bu paketi tamamlamış olur.

2.Ortak Seçmeli Dersler’in başarı durumu ortalamaya etki ediyor mu? Kaç AKTS ve haftada kaç saattir?

Evet, ortalamaya etki etmektedir. Ortak Seçmeli Dersler’in içindeki tüm dersler 5 AKTS’dir ve haftada 2 ders saatidir.

3.Ortak Seçmeli Dersler’in derse devam ve yoklamaları nasıl yapılmaktadır? Sağlık raporu derse devam sürelerine etki eder mi?

Bu süreç Erciyes Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde yer aldığı şekilde gerçekleşir: “Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Devam zorunluluğunun sınırı, teorik derslerde en az %70, uygulamalı derslerde ise en az %80’dir. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenciler dönem veya yıl sonu sınavlarına giremezler. Öğrencilerin devam durumları, ders sorumlularınca izlenir. Öğrencilerin alacakları sağlık raporları, derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz. Bir dersin devamını alıp da başarısız olan öğrencilerin, dersi tekrarlamaları durumunda yeniden devam şartı aranmaz, ancak uygulamalı derslerden başarısız olan öğrencilerden yeniden devam şartı aranabilir.” (MADDE 15- (1))

4.Güz/Bahar döneminde dersten kaldım, dersi diğer dönem alabilir miyim?

Hayır. Paketlerdeki dersler ait olduğu dönemlerde alınır. Örneğin, güz döneminde kaldığınız dersi anca diğer akademik yılın güz döneminde alabilirsiniz.

5.Devamdan/Nottan dolayı dersten kaldım, dersi değiştirebilir miyim?

Hayır, bu mümkün değildir. Ders değişikliği sadece seçmeli dersten devamdan veya nottan fark etmeksizin kalınması durumunda ve dersin açılmaması halinde, eğitim öğretim yılının ders kayıt tarihleri içerisinde öğrencinin danışmanı tarafından ders eşleştirilmesi (yerine ders ataması) yapılarak gerçekleşebilir. Kalınan dersin yerine eşleştirme yapılmadan (danışmanın onayı olmadan) ders alınıp geçilse dahi, kalınan dersi geçme sorumlulukları devam etmektedir. Bu durumda olan öğrencilerin danışmanlarıyla iletişim halinde olmaları oldukça önemlidir.

 6.Ortak Seçmeli Dersler’de kota var mı? Seçmek istediğim dersin kotası dolduysa ne yapmalıyım?

Ortak Seçmeli Dersler’de yer alan tüm derslerde kota uygulaması vardır. Kota, her eğitim öğretim dönemi öncesi toplanan Ortak Seçmeli Dersler Komisyonu tarafından sistemde yer alması beklenen öğrenci sayısı, derslik kapasiteleri ve paket içerisindeki ders sayısı dikkate alınarak belirlenir. Kotanın amacı öğrencilerin mümkün olduğunca en iyi şekilde ve eşit dağılımla eğitim-öğretim faaliyetlerinden yararlanmasıdır. Öğrencinin istediği dersin kotasının dolması halinde, kotası uygun olan ders seçmelidir. Öğrencinin hiçbir dersi seçmemesi durumunda toplam mezuniyet kredisi olan 240 AKTS’de eksiklik olacak ve bu sebepten ötürü mezuniyeti gerçekleşmeyecektir.

7.Ortak Seçmeli Dersler hem güz hem de bahar dönemlerinde hangi dersler bulunmaktadır? Derslere ait bilgilerin yer aldığı izlenceye (syllalbus’a) nasıl ulaşabilirim?

 Öğrenciler ÖBİSİS’teki “Ders Kayıt”ta OSD 201 ORTAK SEÇMELİ DERSLER I paketi içerisinde güz derslerini, OSD 202 ORTAK SEÇMELİ DERSLER II paketi içerisinde ise bahar derslerini görebilirler. Ayrıca derslere ait izlenceler bulunmaktadır. Öğrencilerin seçimlerini yapmadan önce bu izlenceleri incelemeleri ve derslere ait bilgileri edinmeleri oldukça önemlidir.