TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
1983 yılında Erciyes Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, fakültenin ilk kurulan ana bilim dallarından birisidir. Bölüm, Prof. Dr. Meserret Diriöz tarafından Yükseköğretimin bölüm kurma kanununun ilgili maddesine göre kurulmuş olup bütün ana bilim dallarında akademik yapılanmaya hızla geçmiştir. Kurulduğu yıldan itibaren öğrenci almaya başlayan bölüm, ilk mezunlarını 1987 yılında vermiş; 1993 yılında ise ikili eğitime geçerek daha fazla öğrenciye eğitim öğretim hizmeti sunmaya devam etmiştir. 2010 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi Fen ve Edebiyat olarak ikiye ayrılmış; Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü de Edebiyat Fakültesi içerisinde faaliyetlerini yürütmeyi sürdürmüştür.
Bölümde dört yılı kapsayan lisans programı uygulanmaktadır. Öğrencilerimizin bu dört yılın sonunda mezuniyete hak kazanmaları için 240 AKTS kredisini alıp bu derslerden başarılı olmaları gerekmektedir.
Şu anda programımızda 900 civarı öğrenciye lisans eğitimi verilmektedir. Lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerimiz gerekli şartları sağladıktan sonra (ALES notu, yabancı dil notu, mezuniyet notu ve mülakat notu vs. gibi) Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı lisansüstü programlarımızda (Yeni Türk Dili, Eski Türk Dili, Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı ve Türk Halk Edebiyatı) yüksek lisans ve doktora eğitimi alma hakkına sahip olmaktadırlar. Öğrencilerimizin sayılarıyla orantılı olarak kendi alanlarında yetkin ve akademik çalışmalarıyla Türkoloji içerisinde başarılı hocalarımız ders vermektedirler. Her hocamız ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda onlarca defa bildiri sunmuş, çeşitli dergilerde makaleler hazırlamış ve yaptıkları kitap yayınlarıyla isimlerinden söz ettirmeyi başarmışlardır. Akademik kadromuz 7 profesör, 4 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisiyle eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı, Türk dilinin genel yapısını, tarih içerisindeki gelişim evrelerini, diğer dillerle bağlantısını ve Türk edebiyat tarihini sözlü ve yazılı eserleriyle geçmişten ele alarak günümüze uzanan süreçte detaylarıyla inceleyen bir bölümdür. Bir milletin en önemli değerlerinden birisi olan dil ve edebiyatının Türk gencine öğretilmesi ve bu anlamda millî hassasiyetleri olan bir nesil yetiştirilecek olması bölümümüzün en kutsal misyonudur. Bu misyonumuzu yerine getirirken öğrencilerimizin de içerisinde aktif olarak yer aldıkları ulusal ve uluslararası sempozyumlar, bilimsel ve kültürel konularda düzenlenen konferans ve paneller, şiir dinletileri ve sosyal sorumluluk programları sık sık düzenlenmekte ve yapılan çalışmalar basılı hâle getirilmektedir. Yapılan bu faaliyetler, öğrencilerimizin -her biri birbirinden değerli- hocaları yakından görme ve tanıma fırsatını kazanmalarını sağlamaktadır.
Eğitimlerini tamamlayarak bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, fakültelerin ilgili bölümlerinden alacakları pedagojik formasyon eğitimiyle birlikte Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışabilmektedirler. Ayrıca öğrencilerimiz üniversitelerde TDE ve ilgili bölümlerde akademisyen olarak görev yapabilecekleri gibi şu şekilde iş imkânlarına sahip olabilmektedirler:
Genel Bilgiler
Programımızdan mezun olmak için 240 kredilik ders tamamlanması gerekmektedir. Bu kredilerden bazılar zorunlu bazılar seçmeli derslerden başarılı olarak kazanılır.
Bölümümüz lisans eğitiminde dersler dönemlik olarak sunulur. Her eğitim öğretim yılında güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıl vardır. Bir yarıyıl genellikle Ders kayıt+14 hafta ders dönemi+ Yılsonu sınav dönemi olarak ilerler. Tarihler Akademik Takvimde belirtilir.
Devamsızlık:
Öğrencilerin yapılan derslerin %70’ine devam zorunluluğu vardır. Dönem sonunda devamsız öğrenciler Dekanlığa bildirilir ve sisteme devamsız olarak işaretlenir. Devamsızlık durumunda öğrenci yılsonu sınavlarına girme hakkını kaybeder. OBİSİS üzerinde devam durumlarınız her ders için şu şekilde gösterilmektedir: G (devam gerekli), D (devamsız- devamdan kalmış), ve M (devamdan muaf).
Dersler:
Ders tipler olarak zorunlu ve seçmeli dersler vardır. Zorunlu dersler öğrencinin mezun olması için başarması şart olan derslerdir.
Seçmeli dersler belirli paketler çerisinde sunulur. Eğitim planında ilgili yıl ve dönemdeki seçmeli ders paketinden belirtilen kredide ders tamamlanır. Paket içerisinde hangi dersin alındığı değil, paket kredisinin tamamlanması gereklidir.
Ders Kaydı:
Her dönem öğrenciler almaları gereken dersleri akademik takvimde belirtilen zaman diliminde OBİSİS üzerinden seçerler ve danışmanlarına onaya gönderirler. OBİSİS programı alınması gereken dersleri mavi, başarılı olunan dersleri yeşil, başarısız olunan dersleri ise kırmızı renkle göstermektedir. Öğrenci ilgili yıl içerisinde alması gerekli olan dersleri belirli önceliklere göre seçer. Kalınan ders veya alttan alınan derslerin seçilmesi önceliklidir. Kendi döneminde derslerine kaydolan öğrenci uygun olması durumunda üst sınıftan ders seçebilir. Danışmanların bu konuda uyarı ve yönlendirmelerine dikkat etmek gerekir.
Seçmeli derslerden dönem içerisinde açılan dersler ders kayıt döneminde danışmanlarca öğrencilere bildirilir. Bu dersler arasında öğrenciler ilgi ve ihtiyaçlarına göre ders seçimi yapar.
Kalınan seçmeli derslerden bir sonraki yıl ders kaydı haftasında açılmayanlar olabilir. Bu durumda sistem sizlere yerine alınabilecek ders tablosu göstermektedir. Bu tabloda kalınan ders yerine ilgili paketten ve yıldan ders almak önemlidir. Emin olmadığınız durumlarda danışmanınıza sormaktan çekinmeyin.
Ders kayıt ve ekle sil haftalarında danışmanlarınızın size mesaj gönderebileceğini, ders kaydınızda hatalar olabileceğini veya değişiklikler gerekebileceğini unutmayın ve düzenli aralıklarla ilgili mesajları kontrol edin. Ders kayıtlarınız onaylandıktan sonra da değişiklik gerekebileceğini unutmayın.
Danışman Kimdir?
Danışmanlarınız eğitim öğretim hayatınızla ilgili sizleri yönlendirecek kişilerdir. Ders kaydı döneminde aldığınız derslerle ilgili sizleri yönlendirir. Ders kaydı dışında ise yaşayabileceğiniz sorunlarda başvurmanız gereken kişidir. Bölüm başkanlığı ve öğrenci arasındaki iletişimi sağlar.
Ofis (Danışma) Saatleri
Fakültemizde görev alan öğretim elemanlarının her biri haftanın belirli gün ve saatinde öğrenciler için danışma saatleri ayarlamaktadır. Bu saatler danışmanlıklardan farklı olarak her hangi bir konuda görüş almak veya sorunlarınızı aktarmak amacıyla kullanılabilir. Danışma saatleri ofis kapılarındaki programlarda veya ders izlencelerinde belirtilir. Gerekli hallerde eposta yoluyla soru sormaktan çekinmeyin.
Sınavlar
Sınavlar ders değerlendirilmesinin vazgeçilmez öğelerindendir. Yaygın formu ara dönem (vize) ve yılsonu (final) sınavları şeklindedir. Ancak kimi derslerde ödev, proje, sunum gibi değişik yöntemlerle ders değerlendirilmesi yapılabilir. Değerlendirilme şekli dönemin başında sizlere bildirilecektir. Derse katılımınız burada önem arz etmektedir. Özellikle önceki dönemlerden başarısız olduğunuz ve devam zorunluluğunuzun olmadığı derslerde değerlendirilmenin nasıl yapılacağına dikkat ediniz. Gerekliliklerden haberdar olmanın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın.
Yarıyıl (vize) sınavlarının tarihine Fakülte Yönetim Kurulunca karar verilip duyurulur. Genellikle 8. 9. Hafta sınavlara ayrılsa da o yılki özel durumlar ve resmi tatiller göz önüne alınarak bu durum değişiklik gösterebilir. Sınav haftasında derslere ara verilebilir, ya da dersler ve sınavlar bir arada yürütülür.
İntibak
Önceki öğrenimlerinizde başarılı olduğunuz dersleri saydırmak için intibak kaydı açtırmanız gerekmektedir. İş akışı olarak Öğrenci İşleri Başkanlığı’na başvuruda bulunup, not durumunuzu ve not bareminzi gösterir belge ya da belgelerle kayıt açtırmanız gerekmektedir. Daha sonra OBİSİS üzerinden muaf olmak istediğiniz dersleri sisteme girip onaya göndermelisiniz. Ders içerikleri ve not durumunuzu gösterir belgeleri sistemde belirtilen intibak komisyonu üyelerine ulaştırmanız gerekmekte. Komisyon toplanıp karar verdikten sonra OBİSİS üzerinden intibak raporuna ulaşabilirsiniz.
Yaz Okulu
Bahar dönemi sonunda bölümler yaz okulunda derslerin açılıp açılmayacağına veya açılacaksa bunların hangi dersler olacağına dair karar verirler ve ilgili yerlerde bu kararlar duyurulur. Ders almak isteyen öğrencilerden ön başvuru yapmaları istenilebilir. Başvuru sayısına göre dersin açılıp açılmayacağı belirlenip duyurulur.
Başka üniversitelerden ders almak öncelikle bölümünüzün kabul ettiği üniversiteler listesi incelenir. Kabul gören üniversitelerden alınmak istenen ders ve kendi bölümünüzde alınacak derse karşılık gelen dersi gösterir bir protokol bölümünüz tarafından hazırlanır. Bu belge diğer üniversitede dersten başarılı olmanız halinde intibakınızın sağlanması için gereklidir. Aldığınız derslerden başarılı olmanız halinde üniversitemize gelip intibak işlemlerini başlatmanız gerekmektedir.
Disiplin
Disiplin yönetmeliğinde belirtilen olumsuz davranışların tespiti halinde ilgili yönetmelik hükümlerince disiplin soruşturulması açılacaktır.